Cinsel terapi, cinsel sorunlar konusunda eğitim almış deneyimli psikiyatrist ve psikologlar tarafından cinsel sorunları olan birey ya da çiftlere uygulanan bir tür kognitif davranış tedavisidir.
Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organization ) tarafından resmi olarak teyit edildiği üzere; Her insanın bedensel ve ruhsal mutluluğunun önemli bir bileşeni sağlıklı bir cinsel hayattır. Tekrardan mutlu ve tatmin edici bir cinsel yaşam oluşturmak için, cinsel rahatsızlıkların nedenlerinin araştırılması oldukça önem taşımaktadır. Cinsel terapinin amacı da budur. Cinsel terapi bir ilişkide başarılı bir cinsel temasın yeniden oluşturulması üzerinde yoğunlaşmaktadır.
Terapinin başarı ile sonuçlanması için, seans / terapi odasında yapılan görüşmeler, evde yapılan pratik alıştırmalarla kombine edilir. Şunu bilmeliyiz ki; psikolojik kökenli Cinsel problemler veya bozukluklar organik (başka deyişle ilaçlı cerrahi müdahale) yollarla giderilemez, sadece psikoterapik yöntemler kullanılarak üstesinden gelinebilinir.
Dünyada ve Türkiye´de 1970´lerden beri “Cinsel Terapi” ile vajinismus ve erken boşalma olgularının pek çoğu başarıyla, cinsel isteksizlik, erkeklerin sertleşme bozukluğu ve kadınların uyarılma ve orgazm bozuklukları gibi diğer cinsel işlev bozuklukları da büyük ölçüde tedavi edilmektedir.
Cinsel isteğin azlığı/yokluğu hatta cinsellikten tiksinme şeklinde görülebilir. Bu durum Organik ve psikolojik nedenlerle oluşabilir. Cinsel aktiviteye veya fantezilere karşı isteksizlik/ilgisizlik vardır.Cinsel isteksizlik kadınlarda daha sık görülmektedir. Yapılan çalışmalar erkeklerdeki cinsel isteksizliğin %!5, kadınlardaki oranın ise %35′e vardığını göstermiştir. Kadın, hayatı boyunca hiç tatmin olmamıştır ya da cinselliğe olan ilgisi sonradan azalmıştır. Cinsel isteksizliğin nedenleri arasında ; cinsel organlara veya hormanal dengeye ait bozukluklar, bazı ilaçlar, olumsuz cinsel deneyimler, kendine güvensizlik, partnerle cinsellik dışında olumlu paylaşım yaşayamama yoğun stres ve depresyon sayılabilir.
Bu süre boyunca; Çiftler birbirlerine cinsel istek ve tercihlerini iletebilmeli, sabırlı ve anlayışlı olmalı, cinsellik dışında da uyumlu bir birliktelik sağlanmalı yani aynı zamanda iki iyi arkadaş olmalıdırlar. İstek bozukluğunun devam etmesi halinde sağlık ekibine başvurmalı ve tıbbi yardım alınmalıdır.
Cinsel sorunun tipine ve sorunlu çifte göre değişiklikler olmakla birlikte, cinsel tedaviler ortalama olarak 2-4 ay ve 6-10 seans sürer, ama kişiye göre bir iki görüşme ile kısa zamanda düzelen vakalar olabildiği gibi, tedavisinin bir iki yıl sürmesi gereken vakalar da olabilir.
Yapılan çalışmalarda, altta yatan bir panik bozukluğun varlığında cinsel tiksintinin bulunduğu hastalarda genellikle aşırı anksiyete ve panik görülmüş ve bu durum hastanın cinsel tedavi konusunda işbirliği yapmasını veya bundan faydalanmasını engellemiştir. Bu hastalardan bazıları cinsel tedavi sürecinde yoğun panik ataklar yaşamaktadır ve bu hastaların durumunun gerçekten kötüleştirebilir. Bununla birlikte, cinsel panik durumlarının görüldüğü birçok hastanın, cinsel tedavi sürecinde paniği önleyici ilaçlarla korunmaları halinde başarılı bir şekilde tedavi edilebildiği görülmüştür( Kaplan, 1987) Ortaya çıkan sorunların çoğunun Arz-talep dengesindeki eşitsizlikten çıktığını hatırlamalıyız ve her sorunu, rahatsızlığı veya bozukları kendi içerisinde değerlendirmemiz gerektiğini unutmamalıyız.