oyun-terapisi

Oyun Terapisi

1. Neden Oyun önemlidir?

Oyun çocugun bilissel, duygusal ve sosyal gelisimine yardimci olmaktadir. Çocuklar oyun ile dünyayi tanir, hayatin provasini yapar, hayal ile gerçegi ayirt edebilmeyi ögrenir. Hayat mücadelesini deneyimler. Bu anlamda oyun, çocuklarin duygu ve düsüncelerini kolaylikla ifade edebildigi en uygun dildir. Oyun çocuklarin gelisimine katkida bulunurken ayni zamanda mutlu eder. Tüm çocuklar sadece eglence amaçli oynamaya cesaretlendirilmelidir.

2. Oyun terapisi nedir?

Çocuklarin yetiskinler gibi kendilerini ifade etmeleri kolay degildir. Oyun terapisi ile çocuklar kelimeleri kullanmak yerine oyun ve oyuncaklar araciligiyla, kendini ifade edebilmeyi, günlük yasaminda bas edemedigi problemleri çözebilmeyi ve olumsuz davranislarini degistirebilmeyi ögrenir. Oyun terapisinin amaci çocugun kendini duygusal olarak iyi hissetmesini saglamaktir.

Çocugun normal gelisimini etkileyen duygusal, davranissal ve psikolojik problemleri ortadan kaldirmak ve problemin büyümesini önlemektir. Oyun terapisinin türleri, non-direktif (yönlendirilmemis), kognitif (bilissel davranisçi) ve Filial Terapidir. (anne-baba’da dâhil olur) Seanslar yaklasik 45 dakika sürmektedir. Ancak Filial Terapi 30 dk, 15–20 seans sürmektedir.

Çocuk oyun terapi seansina  geldiginde terapist yalnizca çocukla iletisim kurar. Seansin öncesinde ve sonrasinda çocugun yaninda ya da çocugu birakip ebeveynleriyle kesinlikle konusmaz.

3. Oyun terapisti kimdir?

Egitimli bir oyun terapisti çocuk ile empati kurar. Çocugun kendini anlasilmis ve kabul görmüs hissetmesine, kontrol hissi ve farkindalik kazanmasina uygun ortami saglar. Yönlendirilmis çalismalar hedefe yöneliktir. Oyun terapistinin sorumlulugu rehberlik yapmak ve yorumlamaktir.

Terapist problemli davranisin yerine daha olumlu davranislarin ve düsüncelerin gelistirilmesine yardimci olur. Terapinin önemli unsurlarindan biri ödüllendirmedir. Bu yolla çocuga hangi davranislarinin uygun hangilerinin uygun olmadigi yönünde dogrudan mesaj verilir.

Yönlendirilmemis çalismalarda ise oyun terapistlerini tanimlayan 8 ilke söyledir:

1. Terapist çocugu oldugu gibi kabul eder.

2. Terapist çocukla sicak bir iliski kurar.

3. Terapist çocugun duygularini ifade edebilecegi uygun ortami saglar.

4. Terapist çocugun disari vurdugu duygulara karsi açiktir ve çocuga içgörü kazandiracak sekilde ona geri yansitir.

5. Terapist çocuga kendi problemlerini çözebilmesine firsat verir ve yaptigi seçimlere saygi duyar. Degisime karsi yaptigi seçimlerin sorumlulugunu çocuga verir.

6. Terapist terapi sürecini hizlandiramaz, bu süreç zamanla gelisir.

7. Terapist çocugu yönlendirmez ve çocugun çizdigi yolu takip eder.

8. Terapist terapiyi sürdürebilmek için gerekli sinirlari çizer.

Oyun terapisini çocuk psikoterapistleri, psikiyatri hemsiresi, sosyal hizmet görevlileri, rehber ve psikolojik danismanlar, psikologlar, sanat terapistleri kullanmaktadir

4. Ne kadar zamanda sonuç alinir?

Bu süre çocuktan çocuga degismektedir. Yasadigi sorunun ciddiyetine ve olaylari nasil algiladigina göre farklilik gösterir. Problemli davranis ne kadar yeniyse bunun asilmasi o kadar kolay olacaktir.

5. Ne siklikta görüsülür?

Ilk 4 seans genellikle haftada 1 planlanir. Ilk 4 seansin ardindan aile ile görüsme yapilarak sonraki terapi seanslarinin sikligi ve içerigi planlanir.

Bireysel danisma da 4 haftada bir, gruplarda 8 haftada bir aile görüsmesi ile anne-baba bilgilendirilir.

6. Oyun terapisi hangi durumlarda, kimlere uygulanir?

• Bosanmis ailelerin çocuklarina,

• Evlat edinilmis veya terkedilmis çocuklara,

• Aile içi siddet gören çocuklara,

• Okulda siddet gören veya siddet uygulayan çocuklara,

• Kaygi, korku ve fobileri olan çocuklara,

• Uyku bozuklugu ve kâbuslari olan çocuklara,

• KARDES KİSKANÇLİGİ yasayan çocuklara,

• Ailede kayip ve yas olan çocuklara,

• Duygusal, fiziksel ve cinsel tacize ugramis çocuklara,

• KONUSMA BOZUKLUGU olan çocuklara, (kekemelik, tekrarlayici dil, bebek konusmasi)

• HİPERAKTİVİTE VE DİKKAT EKSİKLİGİ tanisi almis çocuklara,

• Arkadas edinmede güçlük çeken çocuklara,

• Ders çalisma ve okuma problemi olan çocuklara

• Içe çekilmis ve sürekli mutsuz olan çocuklara,

• Uygunsuz davranislar sergileyen çocuklara,  oyun terapisi uygulanmaktadir.

7. Çocuk oyun terapisi ile neler kazanir?

Çocuklar oyun terapisi ile özgüvenlerini kazanmayi, isbirligi yapmayi, baskalarina saygi durmayi, sorumluluk almayi ve sorumluluklarini yerine getirmeyi, kendini korumayi, dikkatini toplamayi, problemlerine çözüm yolu bulmayi, öfkesini dogru yönlendirmeyi, kendini dogru ifade edebilmeyi, sosyal iliskilerini güçlendirmeyi, korkularini yenmeyi, konusma bozukluklarini düzeltmeyi ögrenirler.

8. Oyun odasinda neler vardir?

Oyun materyali olarak oyuncak mobilyali ev, oyuncak ev aletleri, oyuncak aile, okul, oyuncak hayvanlar, telefon, birtakim kostüm ve aksesuarlar,kuklalar, ayna, su, kum havuzu, araba, uçak gibi oyuncaklar ve parmak boyasi, oyun hamuru, her çesit boya kalemi, kartonlar, çizim kâgidi, etiketler gibi sanatsal malzemeler bulunur. Bütün oyuncaklarin ve materyallerin kullanimi kolay, tasinabilir, güvenilir, dayanikli ve çocugun sürekli erisebilecegi yüksekliktedir.

9. Çocuga oyun terapisine gelirken nasil bir açiklama yapilmalidir?

 “Oyun terapisti, sen resim yaparken, hikâye anlatirken ya da herhangi bir oyuncak ile oynarken duygularini anlamana ve istersen onlar hakkinda konusmana yardimci olacak. Oyun terapisti sana hiçbir zaman yapmak istemedigin bir seyi yaptirmayacak, söylemek ve yapmak istediklerine kendin karar vereceksin” gibi bir ifade kullanmak çocugun kendini güvende hissetmesine yardimci olur.

İletişim Bilgilerimiz

0216 575 68 35

0545 856 80 16

Bize Ulaşın

Uzmanlarımızdan yardım almak için formu doldurun size ulaşalım.

Gönder