Depresyonda Olan Bir Yakınınız İçin Neler Yapabilirsiniz?
Öncelikle depresyonun göz ardı edilmemesi gereken ciddi bir psikolojik rahatsızlık olduğunun farkına varmamız gerekiyor. Bu farkındalık, bundan sonraki davranış ve tutumlarınız açısından oldukça önemlidir. Eğer durumun ciddiyetini fark etmezseniz, bu durumun o kişinin tercihi olduğu, böyle olmayı istiyormuş, mutsuz olmayı kendisi seçmiş, her şey onun elinde ama o bu şekilde olmaya devam ediyormuş gibi birçok yanlış düşünceye kapılabilirsiniz.
Depresyonun ciddiyetinin farkına vardığımızda o kişinin depresyonda olmasının aslında onun tercihi olmadığı gerçeğini görmüş olursunuz. Bu farkındalık bu süreçte ilk ve en önemli adımlardan bir tanesidir.
Bir diğer önemli adım, depresyonda olduğunu düşündüğünüz kişinin bir uzmandan destek alması için onu yönlendirmenizdir. Destek alması konusunda onu cesaretlendirebilirsiniz. İlk başta bu önerinize karşı çıkabilir, destek almak istemeyebilir. Eğer böyle bir adım atmaktan çekiniyorsa, onun adına bir uzman bulabileceğinizi ve randevu alabileceğinizi söyleyin. Tüm bu süreçlerde de yanında olacağınızı söyleyin.
Depresyon deneyimleyen bir kişi kendisini geri çekerek olabildiğince insanlardan soyutlanmaya çalışabilir. Çevresinde kimseyi istemediğini söyleyebilir ve bu kişilere siz de dahil olabilirsiniz. O an için gerçekten ihtiyacı buymuş gibi düşünse de aslında ihtiyacı bunun tam tersidir. Yakınında olmaktan, onunla iletişime geçmekten vazgeçmeyin. Yanında olduğunuzu, yalnız olmadığını bilmesini sağlayın.
Onunla konuşun, anlatmasına izin verin. Size ne hissettiğini, neler yaşadığını anlatması için fırsat yaratın. Anlattıklarına karşılık olarak çözüm sunmak zorunda değilsiniz. Zaten bu kişinin anlatmasındaki amaç da bu değildir. Kişinin o andaki asıl ihtiyacı yanında biri olduğunu bilmek ve anlaşıldığını hissetmektir.
Onu düşündüğünüzü, önemsediğinizi söyleyin ve gösterin. Ona iyi gelecek etkinliklere, aktivitelere katılması için onu cesaretlendirin. Gerekiyorsa onunla birlikte katılın bu etkinliklere. Ancak bunun için zorlayıp baskı yapmayın ve her teklifinize katılmasını beklemeyin.
Onu sözleri, davranışları ve düşünceleri için yargılamayın. Nasıl davranması, ne düşünmesi gerektiğini söylemeyin. Yanlışlarını önüne koymanız, kendisini daha kötü hissetmesine neden olacaktır.